Brand
Blog

Malování obrazů v Zoneru (i bez štětce) (soutěž)

Obdivujete skutečné obrazy, ale nemáte odvahu vzít do ruky štětec a barvy? Chtěli byste se takovým výsledkům aspoň přiblížit? Pokud vlastníte Zoner Photo Studio, máte v podstatě vyhráno. I z nepovedené fotografie pak někdy můžete během chvíle vytvořit "obraz", který předčí původní snímek a třeba bude stát i za to zarámování.

Přeji Vám příjemný den. Dnes bych Vám rád ukázal, jak lze v Zoner Photo Studio pomocí jednoduché úpravy dosáhnout vzhledu, který se více přiblíží výtvarnému pojetí toho, co jste viděli. Na vyzkoušení budete potřebovat ZPS od verze 10 výš a nějakou fotografii, kde budou výrazné kmeny stromů, větve a listí. Provedu Vás postupem úprav, který jsem volil u svého snímku „Březová III“.

01.jpg

Na začátku jsem měl dva podobné snímky – pohled na břízy u cesty, pořízené při první jarní procházce s novým kompaktem do kapsy. Fotky jsem vyvolal z rawu s výchozím nastavením, jen jsem stáhl světla, aby bílé kmeny tolik nezářily. Podobných výsledků bych ale dosáhl i úpravou z běžného jpegu a použitím jen jediné fotografie. Použití dvou podobných fotografií, které jsou vůči sobě mírně posunuté, však může vést k zajímavějšímu efektu.

02.jpg

Měl jsem tedy vedle sebe otevřené dvě záložky editoru, v každém jednu fotku. Tu první jsem nechal rozmazat ve směru kmenů bříz. Nástroj Rozmazat – Typ: Směrové, Síla: 50 (maximum) a Směr: 180 stupňů. Toto rozmazání jsem použil 6x za sebou, aby byl efekt rozmazání výraznější. K otevření nástroje Rozmazat lze použít i klávesovou zkratku Ctrl + 6 a měl by si pamatovat poslední nastavení, případně lze vybrat „poslední použité“.

03.jpg

Přepnul jsem na druhou fotografii, zkopíroval ji (Ctrl + c), přepnul zpět na první rozmazanou a vložil přes ni tu nerozmazanou (Ctrl +v). Tímto krokem se aktivuje nástroj Vložit obrázek a můžete například volit krytí vložené vrstvy (průhlednost), režim jakým způsobem má dojít k spojení obou fotografií, nebo můžete fotky vůči sobě posouvat. Klíčem těchto úprav je režim prolnutí Bodové světlo. Tip na vyzkoušení: nejprve vyberte režim Bodové světlo, pak vloženou vrstvu kliknutím a tažením posouvejte vůči podkladovému snímku.

04.jpg

Původní snímky byly naležato a „bylo tam toho moc“. Chtěl jsem jednodušší výsledek, takže jsem udělal výřez v poměru 3:2 nastojato od pravého okraje. Vynikly tak dva výraznější kmeny bříz. Protože tam ale nebylo mnoho listí a připadalo mi to pro změnu „trochu prázdné“, tak jsem pomocí nástroje Kouzelná hůlka vybral listy z původní fotografie. Protože jsem ten výběr chtěl udělat na jedno kliknutí, musel jsem trochu experimentovat s nastavením a rozhodnutím, na který list kliknout. Když jsem byl s výběrem spokojený, opět jsem ho zkopíroval (Ctrl + c), vložil přes hlavní snímek v režimu Bodové světlo (Ctrl + v) a posunul tak, abych měl ty nové části tam, kde je chci mít.

05.jpg

V závěru jsem si ještě chvíli hrál s barevným podáním a pomocí výchozích efektů posunul barvy trochu jinam. Vzhledem k tomu, že zatím nemám kalibrovaný monitor a výsledky si netisknu, tak řeším maximálně to, jak obrázek vypadá na běžném monitoru, na kterém se na to budu dívat. Na výsledek jsem tedy postupně aplikoval efekty Cross process 2, Greenland a Vitality, každý s krytím 25%, aby se neprojevily moc výrazně.

06.jpg

Zde je několik ukázek použití tohoto postupu s jinými fotografiemi. Tedy opět rozmazání podkladové vrstvy a přes ni vložení nerozmazané vrstvy v režimu „bodové světlo“.

07.jpg

Doufám, že Vás tento postup zaujal a aspoň někteří z Vás ho vyzkoušíte na svých fotografiích. Pochlubit se s výsledky můžete třeba ve zdejší fotogalerii.

Tímto svým prvním příspěvkem: Soutěžím na Fotorádci o DVD Light Garden Academy. A pokud se Vám článek líbil, poprosím Vás o Váš hlas.

 

Štítky:

Diskuse

Stanislav Lepič

23.11.2014 17:30

O napsání nějakého článku jsem sice už v minulosti uvažoval, ale až probíhající soutěž byla dostatečnou motivací. Pokud máte Zoner Photo Studio, článek a jeho formát Vás zaujal, dejte mi vědět zde v komentářích, ať vím, zda má smysl v budoucnu pokračovat. Případně můžete i zmínit, s čím máte v Zoneru potíže a jaké téma by Vás zajímalo. V tuto chvíli si pohrávám s myšlenkou na článek, který by se věnoval tvorbě „obrazů“ vzniklých díky využití symetrie.

Mirek

23.11.2014 20:12

super článek

Moc dobře se mi to čte A HNED TO VYZKOUŠÍM.

Bohumil Dusík

23.11.2014 22:01

Inspirující, srozumitelný článek s výsledkem 5+ . Hodně se mě líbí. Pro mne nové postupy které stojí za vyzkoušení. Moje dosavadní experimenty v zoneru končí v koši :-))) Těším se na případné pokračování

trinoo

23.11.2014 22:12

Zoner nepoužívám, ale technika zajímavá, i já dávám hlas.

Stanislav Lepič

25.11.2014 17:19

Děkuji za komentáře, další článek tedy v budoucnu napíšu. A děkuji za podporu v soutěži. Vzhledem k tomu, že mne úpravy zajímají více než samotné focení, jsou pro mne ty DVD kurzy lákadlem. Nehledě na to, že první DVD by mělo být o práci v Capture One, který jsem si nedávno také vybral na práci s rawy pro nejbližší roky. A byť Photoshop zatím nepoužívám, díky možnosti předplatného už mi to nepřijde jako takové šílenství.

Stanislav Lepič

8.12.2014 08:05

Mockrát děkuji všem, kdo mne v soutěži podpořili a posílali hlasy. Bez Vás bych měl jen malou šanci na celkové umístění. Takto si mohu užít krásné druhé místo. Děkuji!

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Další články z kategorie Úpravy a tisk

Všechny články kategorie

Jak na tisk obrazů z vlastních fotek - 5 důležitých zásad

Obraz vyrobený z fotky je přitažlivou a stále populárnější formou zobrazování fotografií. I když je dnes většina uložena již…

7.4.2020

Redakce Fotorádce.cz

Zoner Photo studio X vs. Photoshop

Nový Zoner X se přibližuje Photoshopu (vrstvy, masky, způsob úprav). Proto jsem se rozhodl oba programy porovnat.

21.11.2017

Roman

Jak na hromadné úpravy v Photoshopu pomocí dávek

Photoshop bez akcí a dávek by byl asi jako raketoplán bez přídavných motorů. A právě v tomto článku mám pro vás spoustu…

21.11.2016

Tomáš

Jak neztratit hlavu při úpravách fotek

Pokud jste už někdy najednou upravovali větší množství fotek, tak víte, že je to vcelku ošemetná práce. Velmi snadno se vám…

3.6.2016

Tomáš

Editace fotografií - Čištění

Editace fotografií je pro mnoho amatérských fotografů noční můrou. Naučit se správně používat Photoshop, Lightroom nebo jiný…

28.3.2016

Václav

Google uvolnil sadu Nik Collection zdarma

Sada oblíbených nástrojů pro úpravy fotografií Google Nik Collection je od 24.3.2016 zdarma. V článku najdete i krátký návod, jak…

24.3.2016

Martin