Brand

Recenze Sigma 18-35mm f/1.8 DC HSM

d1.jpgV půlce dubna tohoto roku společnost Sigma představila revoluční vysoce světelný zoomový objektiv 18-35mm f/1.8 DC HSM. Tehdy náš článek citovaly i zahraniční weby. Dnes vám přinášíme opět jako první v ČR exkluzivní recenzi tohoto výjimečného objektivu. Nemá smysl chodit kolem horké kaše a rovnou prozradím, že se jedná o nejlepší zoomový objektiv, který předčí i některé profesionální pevné objektivy. Více v naší recenzi.

Do dubna letošního roku bylo zcela běžné, že zoomové objektivy nabízí kompromis mezi univerzálností použití a obrazovým výkonem. Jinak řečeno, kvůli zoomu musel člověk obětovat něco ze světelnosti i ostrosti obrazu. Jenže to se změnilo, a to oznámením společnosti Sigma - ta fotografickou veřejnost velmi překvapila novým objektivem 18-35mm s konstantní světelností f/1.8 v celém rozsahu.

Ano, jedná se sice o ekvivalent 2x zoomu, ale i tak se jedná o zcela první zoomový objektiv s tak vynikající světelností. Ta umožní nejen fotit v horším světle bez nárůstu obrazového šumu, ale zejména umožní fotografovi dosáhnout krásně rozostřeného pozadí například při focení portrétů. Tyto dvě vlastnosti byly doposud výsadní vlastností pouze pevných objektivů bez zoomu. Proto se nová Sigma 18-35mm f/1.8 stává velmi zajímavým objektivem, kterému je věnována značná pozornost fotografické veřejnosti. Nyní k samotné recenzi.

d2.jpgd4.jpg

Sigma 18-35mm f/1.8 - hlavní vlastnosti

Rozsah zoomu je 18-35mm, což znamená v podstatě 2x optický zoom. Není to žádný velký rozsah, ale na běžné focení to stačí. Samozřejmě se nemůže rovnat kompaktům s 60x zoomem, se kterými "vyfotíte" skákající srnku na kilometrové vzdálenosti :) Na druhou stranu řekněme si narovinu, že velký zoom je pro většinu uživatelů pouhým marketingovým lákadlem. Jestli takto malý rozsah zoomu stačí či nikoliv, to si bude muset každý zodpovědět sám. Pokud si nejste jisti, zkuste si na svém současném objektivu nastavit podobný rozsah a uvidíte sami.

Je potřeba zdůraznit, že se jedná o objektiv určený na zrcadlovky s APS-C velikostí snímače. Na full-frame to opravdu není (to už bychom asi chtěli moc, 18mm širokáč s f/1.8 světelností :). Po přepočtu ohnisek poskytuje Sigma rozsah zhruba 29-56mm u Canonu a 27-53mm u Nikonu a ostatních.

d3.jpgd5.jpg

  • Ultrazvukový autofokus (HSM).
  • Clona z 9 lamel.
  • Provedení A (Art), které zaručuje kvalitní materiály, bajonet je samozřejmě kovový.
  • Průměr závitu na filtry 72mm.
  • Maximální clonové číslo f/16.
  • Optická konstrukce: 17 členů ve 12 skupinách.
  • Maximální poměr zvětšení 0.23 x.
  • Hmotnost 810g, délka 121mm.
  • Objektiv při zoomování nemění délku ani přední člen nerotuje (interní zoomování a ostření).
  • Záruka 4 roky (ČR).
  • Více naleznete v našem katalogu.

d6.jpgd8.jpg

d9.jpg

Zajímavostí je, že testovaná Sigma 18-35mm f/1.8 DC HSM vypadá velmi podobně, jako nedávno testovaná Sigma 35mm f/1.4. Není to ale náhoda, jedná se o stejnou řadu objektivů. Odlišují se v podstatě pouze zoomovacím prstencem - jinak jsou materiálově identické, tedy vynikající. V balení je sluneční clona, krytky a měkký obal.

 

Štítky: objektiv, recenze

Diskuse

jirka164

27.7.2013 17:13

1.8 x 1.4

Zdravím, děkuji za supr recenzi. Měl bych jen dotaz. Chystám se přejít ze zoom na pevná skla. Mám ale APS-C zrcadlovku a sehnat nějaké světelné sklo okolo 20 mm je skoro nemožné. Tohle mi připadá jako skvělá alternativa. Jen se chci zeptat je velký rozdíl mezi 1.8 světelností a 1.4 ? Rád bych měl všechna skla s 1.4. Ještě připadá v úvahu od sigmy nová 35mm 1.4 ale kvůli přepočtu pak zase chybí nízké ohnisko.. Prosím o radu :)

Tomáš

28.7.2013 13:33

Pokud máte APS-C zrcadlovku, tak si myslím, že není co řešit. Rozdíl mezi 1.4 a 1.8 není zásadní a stejně se většinou přicloňuje třeba na f/2 aby hloubka ostrosti nebyla extrémně malá. Takže f/1.4 clonu stejně reálně téměř nevyužijete... navíc jak píšete, sehnat pevný světelný objektiv kolem 20mm je dost nereálné, leda 24mm f/1.4 od canonu či nikonu (nevím co máte), ale to by bylo výrazně nákladnější a bylo by to jen jedno ohnisko.

Basti

30.7.2013 12:17

Dovolil bych si doplnit, že obecné pravidlo o pevných sklech vs. zoomy platí dnes zejména u Nikonu a Canonu, kteří jsou zároveň největší šidiči kvality! Rozdíl mezi 1,4 a 1,8 je prakticky nulový, navíc drtivá většina objektivů musí být zacloněná alespoň na 2,0 nebo lépe 2,8 aby z nich něco kloudného vylezlo. Výjimky existují, ale mezi velkovýrobci typu Canon a Nikon jich zrovna moc není.

Jidas

30.7.2013 12:45

do p...

mám doma asi měsíc sigmu 35/1,4... napište mi, že nejde použít na FF... jinak si to jdu hodit:)

Jiří Kolena

31.7.2013 07:55

nedělej to! :)

nevěš se Jidáši, Sigma 18-35 je opravdu pouze pro APS-C :)

prd

31.7.2013 21:20

nemícháte hrušky z jablky?Sigma 18-35 f 1.8 a Sigma 35 f 1:4 jsou dvě různá skla ne?

Standa

31.7.2013 21:54

Jistě jsou to rozdílná skla, zoom versus pevne, pro APS nebo pro FF. No jde o to, ze jestli je tak dobre tak by se vyplatilo mit jen 18-35, konkretně u mě se to ted láme už jsem uvažoval o nějakém jetém FF, ale tohle sklo vypada dobře, jen je to pěkný macek, tahat ho po horach, to se pronese.

MartyM

1.8.2013 08:26

vetsi rozsah

jen to chtelo dotahnout ohnisko do 50mm, to by pak nemlo chybu, takhle to ma urcity limit pro bezne uzivani

Standa

1.8.2013 12:58

rozsah do 50mm by znamenal vyssi cenu, vahu i rozmer a i tak je to pekny macek, osobne mi rozsah 18-35 nevadi, krok tam krok zpet, horsi je to ze Canon ma crop 1,6x a sklo zacina na 18, kbyby tak zacinalo na 16 nebo alespon na 17, ja vim krok tam krok zpet, asi to bude chtit Nikona 7100.

Roman Šlejmar

1.8.2013 16:49

Paráda!

Ještě dnes ráno jsem se chystal koupit Sigmu 35f/1,4 a nebylo by to nejlepší rozhodnutí s ohledem na tento recenzovaný objektiv.. Jedním slovem se to nebojím zhodnotit jako neuvěřitelné!:-) Jediná chyba je, že se neprodává. Nevíte prosím, kdy bude dostupný?? Nesnáším čekání:-) Velice děkuji za tuto recenzi! Jsem vděčný! Roman

Tomáš

1.8.2013 16:50

Dobrý den, v prodeji by měla být snad už za týden, maximálně dva (info od dodavatele do ČR).

Martin

2.8.2013 22:11

Tak pokud by někomu nevyhovoval rozsah či omezení na APS-C, sigma připravuje 24-70 F2 pro FullFrame

Jan Hustoles

12.8.2013 10:21

Samyang 16mm f2

Kdo uvažujete o světelném širokém skle pro APS-C/DX, tak další možnost je tohle http://www.ephotozine.com/article/samyang-16mm-f-2-0-ed-as-umc-cs-lens-review-22335

Tomáš

12.8.2013 10:24

Určitě zajímavý objektiv, jen to manuální ostření nemusí být pro každého...

bamboosman

25.11.2013 12:33

Sigma na svatby

Ahoj, zajímalo by mě, co byste doporučili na svatby. Jestli kombinaci Canonu 60D + Sigmy 18-35 nebo Canon 5D první generace a k tomu pevnou 35 a 50. Za předpokladu, že těla jsou za cca stejnou cenu ve stejném stavu. Díky za odpovědi!

Tomáš

25.11.2013 12:42

Tak to snad raději 60D + 18-35 jelikož Canon 5D první generace určitě nebude nový jako 60D... bude mít něco za sebou a těžko budete kdy vědět co a kdy klekne závěrka nebo uletí zrcátko.

Aleš

31.1.2016 20:07

Je hezké, jak zastánci pevných skel brojí proti zoomům, ale vše se nedá odchodit, obvzlášť v místnosti či malém prostoru, kde pevná 35mm f1,8 byla sakramentsky dlouhá, mít tak vlastnost procházet zdí!

 

Hledal jsem na APS-C snímač Nikon nějaké světelné zoom sklo, bohužel, Nikon nic nemá, až mě zaujala tato Sigma. Asi půl roku sem váhal, recenze byly sice úchvatné, ale taky hodně stížností, že ostří jinam než má. Další důvod váhání byl, jestli tak krátký rozsah do 35mm nebude málo a jestli ho využiju. Před vánocema se naskytla možnost, tak sem si použitý pod stromeček koupil.

 

Od té doby na něj nedám dopustit, ostří kam má, světelnost výborná, technické zpracování perfektní, zoomuje uvnitř, nic se nevysouvá, motorek není vůbec slyšet (malé dítě probudí zrcadlovka, ne ostřící objektiv), přední člen se neotáčí a optické vlastnosti suprové, je jedno, jakou clonu použiji. Kam se hrabe pevná 35mm f1,8, na něj opticky opravdu nemá a jak jinak i cenově, bohužel. Že je váhový bumbrlíček, to mi vůbec nevadí, kvalita něco vážit musí a protože nemá stabilizaci, větší váha ji trochu nahradí, vždyť DSLR taky něco váží.

 

Jediné výtky mám k absenci gumového kroužku na bajonetu, vzhledem k platu vysoké ceně a kdo by nechtěl větší rozsah, ale v místnosti potřebuju hlavně světelnost, širokost a když je místo, na 35mm na APS-C snímač s cropem 1,5 (52,5mm) se dá použít i na "ksichtíky" bez deformací.

 

Ještě dodám, že zásluhou světelnosti je ostřící systém DSLR jistější, v hledáčku je hloubka ostrosti krásně vidět a při živém náhledu není problém ostřit ručně, to vše na menší APS-C snímač!

 

Je s podivem, že Nikon nedokáže nebo nechce něco takového na APS-C snímač vyrobit v rozumné cenové relaci (Canon neznám), proč to někomu jde a jinému ne, dokonce stačí namontovat jiný bajonet, jiný firmwer a použití u jiných značek ničemu nebrání. Nerozumím tomu!

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Další články z kategorie Recenze a testy

Všechny články kategorie

Nikon D500 - nová vlajková loď formátu DX

Nový Nikon D500 sa stáva mocnou zbraňou nielen v rukách profesionálneho fotografa, ale aj amatérskeho fotografa. K tomuto záveru…

29.9.2016

Zdenko

Recenze: zvětšovací noname očnice z Ebay

Som nakupoval :). Asi každý z nás, kdo používá (nejen) vintaž manuální objektivy, čas od času zatouží po větším hledáčku.

20.8.2016

Martin

Recenze foto kufru Peli 1485 Air Case + TrekPak systému

Do redakce se nám na testování dostal velmi zajímavý foto kufr Peli 1485 Air Case. A to včetně nového systému vnitřních přepážek…

10.8.2016

Tomáš

Recenze Olympus PEN-F

Jaký je jeden z nejstylovějších systémových kompaktů současné doby? Více se dočtete v našem článku.

8.8.2016

Michal Kroupa

Recenze objektivu Sigma 20mm f/1.4 ART

Delší dobu jsem měl možnost fotit se zajímavým širokoúhlým objektivem Sigma 20mm f/1.4 ART. A tak vám dnes přináším výsledky…

19.4.2016

Tomáš

Recenze: Pentax-DA HD 16-85mm f/3,5-5,6 ED DC WR

V tomto článku se podíváme na zoomový objektiv z produkce Pentaxu a jeho srovnání s konkurenční Sigmou 17-70 Contemporary.

11.4.2016

Martin