Brand
Blog

Se střelmistry ve Švýcarsku

Švýcaři jsou provařený spoustou věcí. Hodinky, nože, čokoláda atd., co jsem nevěděl je, že jsou taky mistry v ražení tunelů. Byl jsem ve Švýcarsku x krát a nikdy jsem si toho nevšiml, ale Švýcarsko je „doslova" provrtané jak ementál (zajímavá shoda se sýrem pocházejícím ze Švýcarska). Snad každá skála má aspoň z jedné strany vchod, za kterým se často schovávají areály velikosti malé vesnice a to i o více patrech. Je tam ukryto vše. Výzkumná střediska, zábavní centra, sklady, záložní nemocnice. Některé hory, zejména v pohraničí jsou zase protkány šachtami, jenž končí střílnami na obranu Švýcarska. Prostě ementál od severu na jih.

Toto je vchod do střelnice. Taky tam je restaurace, hasičské tréninkové centrum a v podstatě vše, co má každé pozemní mestečko + další tunely, o kterých nechtěli mluvit.

24.jpg

Padesáti metrová střelnice uprostřed hory. Nic podobného o takové velikosti prý v Evropě není. Na tuto střelnici chodí trénovat i švýcarský olympijský výběr.

28.jpg

29.jpg

K tomu patří další a další prostory. Je to mraveniště, kde odloučit se od skupiny znamená ztratit se a pojít hlady.

img_6116.jpg

img_61281.jpg

30.jpg

Mě nejvíc zaujalo toto interaktivní plátno. Střílí se na něj lasrem, ale také ostrýma Surprised. Což jsme si také ověřili zblízka a plátno je opravdu jak řešeto.

32.jpg

Byl nám taky předveden „tajný” speciální program pro výcvik policie.

33.jpg

A teď už zase v jiném patře. Tunel určený pro trénink a výcvik hasičů. Auta se zapálí a kluci musí ukázat, co umí. Teplota v tunelu při požáru prý nepřesahuje 400°C. Takže pohoda. Wink

25.jpg

Důvod, proč jsme jeli až do Švýcarska, byl přiučit se něco o ražení a stavbě tunelů. Nemají tady otravný Báňský ouřad, a tak vyhazují do vzduchu snad i pískové doly. A jsou v tom nejlepší.

37.jpg

Až to tady řachne, tenhle vysavač to tady uklidí.

38.jpg

Tohle je takový Bořek Stavitel v reálu. Do skály vyvrtá díru, zasune roznětku a naláduje „bumbum" gel (dynamit tady nepoužívají), ten se nechá 15 min. reagovat.

Doufal jsem, že bude názorná ukázka, ale bohužel nebyla. Tvrdili mi, že není o co stát, žádné příjemné chvilky bych si rozhodně neužil. Ale jak jim mám věřit, když jsem to nezkusil.

44.jpg

Zasouvání roznětky a plnění „bumbum" gelem. Bořek Stavitel dvousložkový gel přesně namíchá a s velkou přesností naláduje danou gramáž.

42.jpg

Mezi skálou a izolační vrstvou je 1 až 1,5m vysokopevnostního betonu. Tento beton musí vydržet tlak 400kg na 1cm³.

51.jpg

Lepení izolačních vrstev. První vrstva se nastřelí do betonu a další vrstvy se přilepují na sebe.

48.jpg

Tahle prolízačka je forma na finální vylití betonem. Nemám tušení, jak to celé funguje, ale na předešlou izolační vrstvu přibude další 1 až 1,5m betonu. To, co vykukuje za prolízačkou, už je v podstatě hotový tunel.

50.jpg

Na posledním snímku je důlní krtek. Tohle je taková 3 metrová kapesní verze vhodná spíš pro vrtání kanálů. Při vrtání Gotthardského železničního tunelu (nejdelší železniční tunel světa, 57 km, zahájení 1996, dostavění 2017) mezi městy Faido a Seidun se používaly dva proti sobě vrtající stroje o průměru 9 metrů a délce kolem 900 metrů. Postup v Gotthardském tunelu byl 15 až 22 metrů denně. Danou odchylku v místě setkání měly 10 cm. Zajímavé je, co se stane s 600tun važícími krtky, kteří už nemají možnost vyjet ven. Uprostřed tunelu se vyhrabe hrobeček a krteček se zabetonuje.

56.jpg

Na závěr ještě něco o financování takového obrovského projektu v podání švýcarských finančníků. Když se rozhodlo, že se tunel postaví, zvýšila se daň na tranzitní dopravu. V momentě, kdy bude provoz v tunelu spuštěn, má být již zaplacen a navíc tranzit bude muset povinně jezdit přes Švýcarsko na kolejích, z čehož samozřejmě plyne další zisk. Mě tohle jako Čechovi příjde jako sci-fi. Jestli to je pravda, netuším. Tvrdili nám to na prezentaci.

Štítky:

Diskuse

Tomáš

20.5.2014 11:18

Díky za zajímavou reportáž, je to poučné a zajímavé ;)

blueberry

21.5.2014 20:00

Zajímavá problematika a určitě by to byla dobrá inspirace :-) Díky za sdílení!

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Další články z kategorie Ostatní

Všechny články kategorie

Urychlí pandemie likvidaci full-time fotografů?

Jestli se někteří fotografové dostali poslední dva roky do problémů kvůli saturaci trhu, co provede s jejich podnikáním současná…

16.3.2020

Tomáš

Jak se vyhnout napadení žralokem nejen při focení?

Řada z vás se mě po fatálním napadení turisty v Marsa Alam ptala, co dělat, když pod vodou při focení, šnorchlování nebo potápění…

16.8.2018

Václav

Jak odevzdáváte své fotografie?

Fotografie se stala nejen zábavou, ale i (vedlejší) prací pro mnoho fotografů. A tak se vcelku často diskutuje otázka - jakým…

4.5.2017

Tomáš

Jak na ostré fotky: 5 tipů pro začínající fotografy

Nezáleží na tom, jestli jste si koupili svoji první zrcadlovku značky Nikon, Canon či Pentax – i tyto skvělé aparáty dokážou…

17.3.2017

Redakce Fotorádce.cz

Otázka pro fotografy: nová výbava nebo vzdělávání?

Krásné fotky - to je něco, co by chtěl asi každý amatér i profesionální fotograf. Otázkou do pranice je - jak něčeho takového…

7.3.2017

Tomáš

Nestaňte se otrokem svého fotoaparátu

Poslední dobou jsem až příliš často svědkem zarážejícího jevu. Všichni všechno fotí, natáčí, ale málokdo se opravdu dívá kolem…

8.6.2016

Tomáš